dimecres, 7 d’abril del 2010

L’últim reducte de la polla blava.

Imatge cedida per en Ramon Faura.
Segons sembla el SAC s’està convertint en el darrer reducte de polla blava Porphyrio porphyrio del Parc Natural del Aiguamolls de l’Empordà.
Malauradament en el PNAE no hi ha les condicions perquè aquesta espècie s’hi pugui desenvolupar amb normalitat, i els darrers anys ha anat desapareixen, els motius deuen ser diversos: manca d’hàbitat (balcars), salinització (5 anys de sequera i manca d’aportacions d’aigua dolça del regadiu), depredació (senglar), etc.
Cal tenir en compte que la funció del SAC no és de reserva natural, aquesta zona esta pensada com a depuradora terciària de l’EDAR d’Empuriabrava i és aquesta la seva funció primordial. Això sí, té com a valor afegit ser una zona humida amb alta productivitat biològica i, un bon refugi per l’avifauna. Caldrà compaginar de forma ordenada les dues coses i aquest és el nostre repte!

1 comentari:

  1. Hi deixo el comentari que em fa arribar en Ponç Feliu:

    Efectivament, darrerament la polla blava està escassejant molt al parc; hi ha algunes observacions recents a la zona del Matà, Closa del Puig i Massona, però el gruix d'exemplars (que en cap cas supera la desena), es troba a la Depuradora d'Empuriabrava. També cal destacar darrerament, el gran nombre d'observacions de rascletó, una espècie molt difícil de veure a Catalunya, on només s'observa com a migrant, i sempre en baix nombre. Felicitats per la gestió que hi feu, i ànims en la tasca

    Ponç Feliu

    ResponElimina