dimarts, 21 d’agost del 2012

L'estany Europa un pol d'atracció


Foto.: Ramon Faura

Els anys anteriors i, quan arribàvem al pic de l’estiu, havíem d’eixugar el SAC. El motiu principal era l’aparició de brots de botulisme (Clostridium botulinum) i, la millor manera de controlar-los és fent desaparèixer l’aigua, ja que aquest és el medi de cultiu dels clostridis.
Quan l’estany Europa era ben sec, iniciàvem les actuacions de control de la vegetació helofítica, que consistia en la sega i embalat d’unes quantes tones de balca i serrada. En definitiva el que fèiem era l’extracció de nutrients en forma de vegetació i es traslladàvem cap un altre “compartiment”.
L’any passat l’actuació de control de vegetació va ser feta de forma molt més “radical” i, fins i tot, es van extreure bona part dels sistemes radiculars d’aquestes plantes. Amb les restes es van construir una mena d’illes per a les aus i, una petita mota per ajudar a millorar la circulació de l’aigua de l’estany, amb aquesta actuació ens garantíem una mica més de marge en el temps entre segues.
Aquest any i, amb la intenció d’evitar el brot de botulisme, s’ha gestionat el flux d’aigua d’una forma diferent. Sortosament s’ha evitat l’aparició (per ara) del botulisme i s’ha mig eixugat l’estany Europa, la qual cosa, ha anat en benefici dels limícoles i els ardèids, els quals, estan utilitzant aquest estany com a zona d’alimentació durant aquestes setmanes de sequera i calor generalitzada i, convertint l'Estany Europa en un pol d'atracció ornítica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada