dijous, 10 de gener del 2013

Retirada parcial del balcar de l’estany Europa.



El balcar que es desenvolupa a l’estany Europa del SAC començava a ser preocupant, la balca és una planta helofítica que la part aèria la desenvolupa cada  any, això significa que es va acumulant a la superfície de l’estany i de mica en mica va reblint la llera de l’estany. Amb la finalitat d’evitar un col·lapse de l’estany, s’ha de retirar periòdicament aquests materials, els quals, no són res més que la transformació dels nutrients (bàsicament Nitrogen i fòsfor) que arriben amb l’aigua i que la planta transforma en teixit vegetal. 
Dallar, triturar i empaquetar per poder extreure aquestes fulles és una feina que s’ha fet cada any i per poder executar-ho, es necessiten un sistemes mecànics especials. Penseu que la balca és una planta molt fibrosa que costa molt de manipular. Aquest any i amb la finalitat de millorar l’aspecte general de l’estany i també la seva funcionalitat, s’ha procedit a retirar tota la part radicular d’una zona d’aquest balcar i així, obtenir una làmina d’aigua lliure més gran que ha de millorar alguns aspectes funcionals de l'estany.
L’aigua que arriba a l’estany Europa circularà per un balcar molt espès i, posteriorment entrarà a la zona lliure, on hi passarà un temps de residencia determinat fins anar al sobreeixidor (sortida). Durant aquest recorregut hi ha tot un seguit d’organismes, des de bacteris fins a plantes, que van absorbint i transformant aquests nutrients i deixant l’aigua més “neta” per ser aprofitada posteriorment en els usos ambientals. Desitgem que a més d’aquesta millora esperada com a transformadora de nutrients també es converteixi en un pol d’atracció per la fauna de la zona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada