dilluns, 8 d’abril del 2013

El cigne mut, una espècie protegida?


Foto.: R. Faura ©

Amb la primavera torna a sorgir la vida al SAC  i amb ella també ens arriben els conflictes de veïnatge, els quals no són exclusius dels humans.
Al SAC hi tenim una parella de cignes que cada any hi fan el seu niu, aquest fet ocasiona certs problemes a bona part de l’avifauna del lloc. Resulta que són molt territorials i més quan estan en època de reproducció, amb aquest comportament agressiu molesten i foragiten a espècies que podríem considerar molt delicades i algunes d’elles rares al PNAE. Per exemple, una parella de xibecs, que des de fa dos anys estan intentant criar al SAC, sembla que no poden fer-ho desmotivats pel comportament agressiu d’aquests cignes. Ens hem posat en contacte amb el PNAE per trobar-hi solució i ens han dit que al ser una espècie protegida no s’hi pot fer res.
Penseu que el cigne mut, és una espècie introduïda a tot el sud d’Europa, les poblacions salvatjades tenen el seu origen en les col·leccions d’aus de les monarquies europees. A Castelló d’Empúries se’n va introduir una parella als anys noranta i, va criar per primer cop a la Mugueta, les cites anteriors les hem d’anar a buscar al temps dels comptes d’Empúries (sIX al sXIV).

1 comentari:

  1. Hola! Estaria molt interessada en saber on podria trobar les cites sobre els cignes en els temps dels comptes d'Empúries que comentes al final d'aquest text. Moltes gràcies!

    ResponElimina