dilluns, 7 de juny del 2010

El nitrogen del SAC

Autor: Ramon Faura

El nitrogen és un dels principals components de la matèria orgànica, i que en els processos de depuració s’intenta transformar per que els efluents de les depuradores en tinguin unes concentracions baixes i d’aquesta manera minimitzar l’impacta ambiental.

El que si cal saber, és que el N passa d’un compartiment a l’altre de la naturalesa, però sempre hi és. En el cas del SAC ens arriba amb l’aigua de l’EDAR, i les plantes, junt amb tots els organismes microscòpics que hi viuen, el van transformant incorporant-lo en els seus teixits en una forma nova de vida i de N.

Aquest any part d’aquest N transformat en balca ha estat extret i transformat en tanca perimetral. També part d’aquest N transformat en aliment pels ocells surt volant. L’exemple el podeu veure en aquest cranc (P.clarkii) que és consumit per la nostra amiga la cigonya.

2 comentaris:

  1. Boníssima la foto!!

    I és cert, aquí aquests nutrients, que passen per un estadi d'espècie al·lòctona (el cranc americà) acaben com a biomassa de cigonya.

    Com diuen els amics holandesos del Waterharmonica, el concepte és desenvolupar xarxes tròfiques per convertir substàncies eutrofitzants en biodiversitat, si pot ser autòctona i, si pot ser, d'alt valor natural.

    ResponElimina
  2. Crec que la foto és extraordinaria.
    Hem d'agraïr la col·laboració d'en Ramon Faura que amb les seves imatges posa el nivell del Blog a una alçada de National Geografic.

    ResponElimina